Εάν αναφέρεστε σε αυτό το άρθρο, είμαι κάπως απογοητευμένος, αλλά αν αναφέρεστε στο Διαδίκτυο, μπορούμε να κάνουμε κουβέντα. 

Διαδίκτυο Internet

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κατά προσέγγιση γνώση της ιστορίας πίσω από το πώς και γιατί το Διαδίκτυο σχεδιάστηκε, αλλά αυτό που έχουμε ακόμη μια ιδέα για το πού πηγαίνει

Εάν δεν έχετε καταφέρει να πιάσετε ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ που εξετάζουν το παρελθόν του Διαδικτύου, δεν θα σας σπαταλήσω το χρόνο σας λέγοντας γι ‘αυτό, όταν υπάρχουν πιθανώς χιλιάδες ιστότοποι που μπορούν να το κάνουν πιο δίκαιο από ό, τι μπορώ σε λίγα γραμμές κειμένου εδώ.

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν τρόπους χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλές εταιρείες πέτυχαν σε αυτόν τον τομέα. Οι εφευρέτες μπορούν πλέον να λάβουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που θεωρούνται καινοτόμες και εφευρετικές. Το USPTO μπορεί να εκδώσει τέτοια διπλώματα ευρεσιτεχνίας εάν η εφεύρεση είναι αποτέλεσμα ενός εφευρετικού βήματος ή μιας μη εμφανής βελτίωσης. Μερικά παραδείγματα τέτοιων εφευρέσεων είναι οι ανεμογεννήτριες, οι ηλιακοί συλλέκτες και άλλες συσκευές εναλλακτικής ενέργειας.

Τέλος πάντων, πίσω στην ερώτησή μας. Πού πηγαίνει το Διαδίκτυο; Αν μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε την αναλογία του Διαδικτύου ως παιδιού, γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1969 και τώρα είναι ένας 36χρονος άνδρας με περισσότερα χρήματα, περισσότερη φήμη, περισσότερη προσοχή και περισσότερους θαυμαστές από οποιοδήποτε άλλο άτομο που έζησε ποτέ. 

Ευτυχώς το Διαδίκτυο δεν είναι άνθρωπος, αλλιώς θα είχε εγώ ακόμη μεγαλύτερο από αυτό του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Παρεμπιπτόντως, του ζητήθηκε κάποτε μια σοβαρή ερώτηση “Τι πιστεύετε για τους γάμους ομοφυλοφίλων” και η απάντησή του ήταν “αυτό είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.”

Αλλά αστεία, έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας για το οποίο ο Δρ Φρανκενστάιν θα ήταν περήφανος. Το Διαδίκτυο αγγίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ανθρώπινης φυλής. Κάνει τη δουλειά της γνωμοδότησης απόψεων, προϊόντων, υπηρεσιών και πολλά άλλα εκτός από τόσο συχνά απρόσκοπτα που δεν μπορούμε παρά να ξεπεράσουμε τη γοητεία της.

Ωστόσο, πίσω από την πρόσοψη των πολύχρωμων σελίδων που περιέχουν πανό, συνδέσμους, εικόνες, κινούμενα σχέδια και λέξεις, βρίσκεται ένα άβολο, σχεδόν τρομακτικό συναίσθημα ότι στην πραγματικότητα έχουμε χάσει τον έλεγχο αυτού του πράγμα που ονομάζουμε Διαδίκτυο.

Έχουμε Χάσει Τον Έλεγχο;

Σκεφτείτε το. Εάν, ας πούμε, σε πενταετή περίοδο, διαπιστώθηκε ότι το Διαδίκτυο προκάλεσε σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη ζωή, θα μπορούσαμε να το σταματήσουμε. Νομίζω πως όχι. Το μόνο προηγούμενο που μπορώ να σκεφτώ είναι η απόπειρα της κινεζικής κυβέρνησης να απολύσει το περιεχόμενο στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο λαός τους. Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. 

Είναι σχεδόν σαν να προσπαθείς να σταματήσει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όσο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, θα μεγαλώνουν και όσο περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν τόσο πιο γρήγορα θα μεγαλώνουν. Ναι, αλλά σε τι;

Προβλέπουμε Ένα Ευτυχισμένο Τέλος Στο Διαδίκτυο

Εάν την αντιμετωπίσουμε ως εφεύρεση, μπορούμε να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον της κοιτάζοντας άλλες εφευρέσεις που χρησιμοποιούν μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Πείτε για παράδειγμα το μηχανοκίνητο αυτοκίνητο. Το πρώτο ήταν ατμοκίνητο και δημιουργήθηκε γύρω στο 1723. Αυτό το κάνει 282 ετών. 

  • Σήμερα, είναι παντού και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είμαστε χωρίς αυτούς. Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι το ίδιο το μηχανοκίνητο αυτοκίνητο που μας προκαλεί προβλήματα (εκτός από τα τροχαία ατυχήματα), αλλά τα καυσαέρια που αφήνει πίσω τους. 
  • Το πρόβλημα με το αυτοκίνητο είναι ότι τελικά θα υπάρξουν τόσα πολλά, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, που θα εξαντληθεί ο δρόμος σε τέτοιο βαθμό που θα υπάρξει υπέρβαση στη χρήση του δρόμου σε αντίθεση με τη χρήση του αυτοκινήτου. Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να δούμε ότι το μέλλον του αυτοκινήτου δεν είναι τόσο λαμπρό.
  • Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ του αυτοκινήτου και του Διαδικτύου. Όπως όλες οι καλές εφευρέσεις, το μηχανοκίνητο αυτοκίνητο έχει έναν σαφώς καθορισμένο σκοπό και είναι η μεταφορά. Το Διαδίκτυο, σκόπιμα ή με άλλο τρόπο, εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. 

Αυτό που προσπαθώ να ξεπεράσω είναι ότι το Διαδίκτυο δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη εφεύρεση. Οι στόχοι του είναι πολλοί και ο καθένας είναι ένας μικρός κλάδος πάνω στα αμέτρητα πλοκάμια που προέρχονται από μια κεντρική μάζα μεγάλων ιστότοπων που προσελκύουν την περισσότερη κίνηση. 

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Είναι Μόνο Ένα Παράδειγμα

Η αναζήτηση πληροφοριών είναι μια άλλη λειτουργία. Η ψυχαγωγία είναι τεράστια. Αυτοί οι σκοποί από μόνες τους είναι πολύ μεγάλες γενικές οντότητες που διακλαδίζονται σε ένα πλήθος διαφορετικών όψεων, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τον τελικό χρήστη.

Εάν δεν έχετε ήδη μαντέψει, αυτές είναι οι «καλές» πλευρές στο Διαδίκτυο. Τι γίνεται με τις πλευρές που κανείς δεν θέλει να μιλήσει. Υπάρχει μια στατιστική που λέει ότι το 90% του συνόλου της περιήγησης ή της αναζήτησης έχει σχέση ή συγγένεια με του ενός ή του άλλου είδους. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά δεν θέλουμε πραγματικά να το συζητήσουμε. 

Webmasters

Δεν υπάρχει όριο στην κακία που οι webmasters δεν θα σταματήσουν για να τροφοδοτήσουν μια άλλη βασική επιθυμία που είναι η απληστία. Ωστόσο, μπορεί να υποστηρίξετε ότι η πορνογραφία είναι εδώ και πολύ καιρό, οπότε γιατί πρέπει να μας ανησυχεί τώρα; 

Είναι η μέθοδος παράδοσης. Εάν μια χώρα ήθελε να ελέγξει ή να λογοκρίνει εικόνες αυτού του είδους με συμβατικά μέσα, οι πιθανές πηγές θα μπορούσαν εύκολα να εντοπιστούν, να προσεγγιστούν και να σταματήσουν. 

Οι τηλεοπτικές εταιρείες, οι κύριες εφημερίδες και τα περιοδικά είναι τρία παραδείγματα. Είναι ακόμη δυνατό να περιοριστεί η αγορά εκδόσεων από άτομα που δεν είναι ενήλικες. Επιπλέον,

Σκέφτομαι κυρίως τα παιδιά που αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του διαδικτυακού πληθυσμού και δεν είναι τίποτα να μπείτε σε ιστότοπους που εμφανίζουν τις πιο τρομακτικές εικόνες. Και όπως όλοι γνωρίζουμε, η καταστροφή δεν σταματά εκεί. Προχωρεί πολύ περισσότερο από εκείνους που επιθυμούν να πληρώσουν για υπηρεσίες.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που υποκινούν φυλετικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μίσος. Αυτά δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από την τροφοδότηση των προκαταλήψεων των ανθρώπων για τους άλλους ανθρώπους. Δεν είναι στο ίδιο πρωτάθλημα με τη γνώμη ή την ελευθερία του λόγου. 

Εάν η γραπτή λέξη ή εικόνα προκαλεί φλεγμονή στους οργισμούς και φλεγμονή του θυμού, δεν έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, εάν απεικονίζει την αλήθεια (και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αλήθεια) δεν πρέπει ποτέ να κατασταλεί. 

Αυτοί οι έλεγχοι και τα υπόλοιπα, δυστυχώς, δεν είναι εγγυημένα στο Διαδίκτυο. Δεν αναγνωρίζει όρια, ταμπού και ευαισθησίες γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ηλικία και το υπόβαθρο του επισκέπτη.

Παράνομη Δραστηριότητα

Υπάρχει φυσικά μια πληθώρα ιστότοπων και σχεδίων που όλοι θέλουν να μας εξαπατήσουν από κάποιο ποσό ως αντάλλαγμα για κάποια ιδέα. Χωρίς αμφιβολία, πολλές χιλιάδες πέφτουν για αυτά τα πράγματα κάθε μέρα, ειδικά αν είναι νεοφερμένοι. 

Τα γράμματα αλυσίδας, τα σχήματα πυραμίδων και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι μόνο τρία παραδείγματα. Κάθε μεμονωμένη πτυχή της δόλιας δραστηριότητας μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο. Ευτυχώς, μπορούμε να γράψουμε άρθρα και να επισκεφθούμε ιστότοπους συνείδησης που προειδοποιούν πραγματικά τους ανθρώπους να γνωρίζουν τέτοια πράγματα.

Συμπέρασμα

Η απλή παρέκταση δείχνει ότι οι αρνητικές πλευρές θα αυξηθούν πολύ γρηγορότερα από τις θετικές επειδή υπάρχουν πολύ περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται άλλη μια δεκαετία, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε να δημιουργούνται τεχνολογίες για τον έλεγχο του Διαδικτύου, ίσως χρησιμοποιώντας τα Ηνωμένα Έθνη ως μέσο για την εφαρμογή ή την αστυνομία της Διεθνούς Κοινότητας Διαδικτύου. 

Θα είναι κρίμα γιατί, όπως συμβαίνει πάντα, κάθε φορά που λαμβάνετε κουβέρτες για να καταργήσετε την αρνητική δραστηριότητα, υπάρχει πάντα ζημιά και στην καλή πλευρά. 

Πού Πηγαίνει το Διαδίκτυο;

Μπορεί να σημαίνει αναμονή μηνών ή ετών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου πριν από την επιτρεπόμενη σε κάποιον ιστότοπο να ξεκινήσει έναν ιστότοπο. Θα μπορούσε να είναι ότι ολόκληρα έθνη ίσως αποθαρρύνονταν από το Διαδίκτυο επειδή θεωρούνται «ακατάλληλα». Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το πώς μπορεί να πάει το Διαδίκτυο.

Ωστόσο, εμείς, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό τώρα. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε έναν ιστότοπο είναι να τον λιμοκτονούν οι επισκέπτες. 

Εάν οι άνθρωποι άλλαζαν τις συνήθειες τους και αποφεύγονταν ιστότοπους που ήξεραν ότι είχαν κάποια από τα αρνητικά πράγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα μπορούσαμε να αστυνομίσουμε αποτελεσματικά τους ίδιους το Διαδίκτυο. Πρέπει όμως να είμαι ειλικρινής και να πω ότι, δεδομένης της ανθρώπινης καρύδας μας, δεν ελπίζω πραγματικά να συμβεί αυτό σύντομα.

Κατηγορίες: Ιστολόγιο